lauantai 20. syyskuuta 2014

Kiertomatkalla Pohjois-Koreassa

Parina viime vuonna on tullut luettua useampikin Pohjois-Koreaa käsittelevä kirja. Kirkkaimmin mieleen ovat painuneet Barbara Demnickin ansiokas Suljettu maa sekä Shin Dong-Hyeukin omaelämäkerrallinen keskitysleirimuistelma Leiri 14. Myös suomalainen Jouni Hokkasen teos Pohjois-Korea - Siperiasta itään on pätevä opas kommunismidiktatuurin kulttuuriin ja kuvastoon. 
Ruotsalaisten Magnus Bärtåsin ja Fredrik Ekmanin yhteinen matkaraportti Hirviöidenkin on kuoltava solahtaa hyvin edellämainittujen lukukokemusten jatkoksi. Parhaimmaksi läpilukemakseni Pohjois-Koreaa sivuavaksi teokseksi siitä ei kuitenkaan ole. Syynä on asioiden tuttuus ja kirjoittajien tapa nojata hivenen liikaa muiden Korean-kävijöiden  havaintoihin ja materiaaliin. Kokemus jää siksi väkisinkin kapeahkoksi otokseksi kommunismidiktatuurin elämänmenosta.

Tosin on myönnettävä, että tiukasti säädellyt, valmiit turistimatkat, joilla osanottajia vahditaan tiukemmin kuin Neuvostoliitossa aikanaan, eivät anna kovin suurta liikkumavaraa uusiin tulkintoihin. Jos kaikille matkailijoille näytetään samat ennalta määrätyt kohteet ja syötetään sama propaganda, ei tuloksena voi olla kovin tuoretta materiaalia.

Rinnan ruotsalaisten matkakertomuksen kanssa kirjassa kulkee myös tositarina kuuluisan eteläkorealaisnäyttelijän Choi Euyn-Heen ja hänen miehensä Shin San-Okin päätymisestä Kim Jong Ilin henkilökohtaisiksi vangeiksi absurdissa sieppausdraamassa. 1970-luvulla siepattu pariskunta pääsi livahtamaan diktaattorin otteesta vasta 1980-luvun loppupuolella, jolloin he onnistuivat pakenemaan Kim-dynastian kultaisesta häkistä erään ulkomaille suuntautuneen kuvausmatkansa aikana. 

Ruotsalaiskaksikko kuvailee vaikutelmiaan avoimesti, mutta lukija jää kaipaamaan muun seurueen reaktioita pintapuolista havainoimmista syvemmältä. Nyt matkaseura tuntuu unohtuvan kaksiulotteisiksi statisteiksi, jotka enimmäkseen ajautuvat oppaiden perässä nähtävyydeltä toiselle, istuvat bussissa, juovat olutta ja laulavat karaokea.

Jos Pohjois-Korean länsisilmin katsottuna kaavamainen, ahdistava ja kummallinen elämäntapa ei lukijalle ole aiemmin tuttu, Hirviöidenkin on kuoltava on pätevä teos tietojen päivittämiseen. Aiheeseen syvemmälti tutustuneelle se jättää hivenen onton vaikutelman.

Arvosana 5/10

Bärtas, Magnus
Fredrik Ekman
Hirviöidenkin on kuoltava
(Alla monster måste dö!)
281 sivua
Tammi 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti